Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekt hoevetje daterend van de jaren 1920, teruggrijpend naar de regionale hoevebouw, zie opstelling-indeling: boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat) van vier traveeën + links aanleunende dwarsschuur met rechts stalgedeelte; achterliggend erf met bakhuis; aflijnende bakstenen stoep; aanplanting: voormalig siertuintje aan straatzijde; materialen: verankerde, rode baksteenbouw op een met schijnvoegen gecementeerde plint; pannen (mechanische) zadeldaken voorzien van klimmende houten dakkapellen bij boerenhuis en klimmende schuurpoort; betonnen lateien boven de rechthoekige vensteropeningen van huis en stal; I-balk met rozetversiering boven schuurpoort; streekeigen bouwelementen: aflijnend baksteenfries op tandlijst. Anderzijds langgestrekt hoevetype met inbreng van "nieuwe" elementen, zie bakstenen omlijsting van rondboogdeur, voorzien van geprofileerd kroonlijstje rustend op vlakke muurpilastertjes met sokkel en pseudo-kapiteel. Zelfde hoeve, Zonnebekestraat 83.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine