Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoeve - naar verluidt daterend van 1922 -, ten noorden palend aan de Bridge House Cemetery, 1917; teruggaand op regionale hoevebouw, zie

opstelling: groepering van losse, lage bestanddelen te weten boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stal- en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten zuidwesten, ten noordoosten en zuidoosten van begrind erf; zuidwestelijke erfoprit, rechts van boerenhuis; laatstgenoemde palend aan straat; tabaksast met vernieuwd parement ten noorden van het hof; aanplanting: boomgaard, siertuintje en moestuin, respectievelijk links voor en rechts van boerenhuis;

materialen: traditionele verankerde, rode baksteenbouw; mechanische pannen voor zadeldaken, hoger opgetrokken boven de opkamer en de doorrit in schuurvleugel, alwaar rustend op houten schoorstukken; anderzijds betonbalkjes boven rechthoekige muuropeningen van boerenhuis; I-balk boven deze van melkhuis;

streekeigen bouwelementen: aflijnend tandlijstje bij boerenhuis; uilengat en asemgaten in oostelijke zijgevel van schuur;

indeling: boerenhuis met links opkamer; stalvleugel met links, haaks uitgebouwd melkhuis, zie L-vormige plattegrond; schuurvleugel met links schuurgedeelte met korfbogige schuurpoort, een open "doorrit" en een rechts gelegen, vierdelig wagenhuis met korfbogige wagenhuisopeningen, - onder meer nog met houten hekken -, waarvan de laatste travee aangebouwd in dezelfde trant.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Woonhuis is vernieuwd, schuur en ast zijn afgebroken (02.03.2017).