Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoeve, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: L-vormige opstelling van boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat) en schuurvleugel, echter aan elkaar gebouwd, respectievelijk ten zuidoosten en noordoosten van geasfalteerd erf; noordwestelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers op sokkel, met hekken; tabaksast ten zuiden van boerenhuis; aanplanting: moestuin voor boerenhuis; materialen: verankerde rode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken, getypeerd door wolfseinden met windborden en overstekende dakrand op houten schoorstukken en modillons; bakstenen lekdrempels en strekken bij de korfbogige muuropeningen, naast rondbogige ontlastingsbogen boven rechthoekige muuropeningen onder "moderne" betonnen latei; "traditiegebonden" houtwerk; streekeigen bouwelementen: korfbogige schuurpoort met rechthoekig deurtje; zijgevel van schuur gestut door middel van hoeksteunberen; indeling: boerenhuis aanleunend bij langgestrekt type met links stalgedeelte en rechts woonhuis van heden drie traveeën met middenrisaliet uitlopend op dakvenster onder haaks afgewolfd zadeldak met windborden, zie zijgevels; schuurvleugel met links wagenhuis, stallingen, dwarsschuur en rechts stalgedeelte. Recente loods ten westen van erf. Woonhuis met aangepaste (vergrote) muuropeningen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

De tabaksast ten zuiden van de boerenwoning is niet langer bewaard.