Station Langemark en stationschefwoning

Gemeente Langemark-Poelkapelle

• Actualisatie Langemark-Poelkapelle (actualisaties: 09-07-2008 - 09-07-2008).
  • Adrescontrole Langemark-Poelkapelle (adrescontroles: 11-02-2008 - 12-02-2008).
  • Inventarisatie Langemark-Poelkapelle (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Langemark en stationschefwoning

Beschrijving

Voormalig stationnetje daterend van de jaren 1920, aan de toenmalige spoorlijn Armentières-Oostende. Soortgelijk "wederopbouw-stationnetje" onder meer te Poelkapelle, Boezinge, Vlamertinge, voornamelijk gekarakteriseerd door het pannen wolvedak, het deurrisaliet uitlopend op breed dakvenster onder analoog wolvedak, en de gekoppelde getoogde muuropeningen onder strekse lateien, benadrukt door arduinen onder-, tussendorpel en hoekstenen. Hier, deels aangepast in functie van haar nieuwe bestemming als brandweergarage, zie opschrift in rechthoekig casement van zijgevel. In de nabijheid, aan spoorwegoverkant, voormalige stationschefwoning: bakstenen gebouwtje van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder haakse pannen zadeldaken. Getoogde muuropeningen onder strekse latei tussen arduinen hoekstenen; deels aangepast.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine