Eclectische eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eclectische eenheidsbebouwing gelegen in de nabijheid van het station en omvattend respectievelijk burger-, winkelhuis en herberg, naar ontwerp van architecten Victor Renders en Hippolyte Steels (Brussel) van 1922. Breedhuizen, respectievelijk dubbelhuis van vijf traveeën en enkelhuis van twee traveeën, beide twee bouwlagen, onder gezamenlijk zadeldak (mechanische pannen) en enkelhuis van twee traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak; bedaking van links naar rechts doorbroken door centraal dakvenster met gebogen fronton, een getrapt dakvenster, een klimmende dakkapel en een dakvenster met afgeronde puntgevel voorzien van muurvlechtingen. Baksteenbouw; gebruik van Euvillesteen voor decoratieve en constructieve onderdelen als dekplaten, hoekstenen, boven- en onderdorpels, imposten. Houten gootlijst op consoles. Uitgelengde overhoekse muizentand als gevelaflijning bij nummer 59. Rechthoekige vensters, onder meer gekoppeld en drielicht, en deuren met bovenlicht, onder bovendorpel, voorzien van tandlijst op begane grond. Nummer 59 met overkragende bovenverdieping rustend op steekboogfries en geritmeerd door lisenen en middenrisaliet uitlopend op vermeld dakvenster. Getoogde, rond- of korfbogige ontlastingsbogen bij nummer 61-63; vlechtverbanden in getrapt dakvenster. Schouderboogdeur met imposten en verdeeld bovenlicht onder getoogde bovendorpel met jaartallen 1914-19221.

• Gemeentelijk Archief Langemark, bouwaanvragen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke eenheidsbebouwing van drie panden (nummers 59-63), werd de rechtse woning (nummer 63) verbouwd met verlies van erfgoedwaarde.

•  Informatie verkregen van IOED CO7 (informatie verkregen oktober 2020).