Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve van 1923, teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, U-vormige opstelling van boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stal- en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten noorden, ten westen en ten oosten van begraasd erf. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers met hek. Tabaksast rechts van laatst genoemde, palend aan de straat; aanplanting: ommuurd voortuintje aan straatzijde; materialen: verankerde, rode baksteenbouw; mechanische pannen voor zadeldaken; anderzijds I-balken voor muuropeningen boerenhuis en betonnen latei voor houten schuurpoort; evenwel traditioneel houtwerk; streekeigen bouwelementen: muurvlechtingen in zijgevels en centraal dakvenster met tuitgevel van het boerenhuis; laatst genoemde met aflijnende tandlijst en rechthoekige muuropeningen, onder meer beluikte vensters verdiept in getoogde nissen; indeling: boerenhuis met opkamer aan straatzijde boven twee rechthoekige kelderopeningen; dwarsschuur met dubbel wagenhuis rechts, zie twee rechthoekige poorten in korfboogomlijsting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine