Teksten van Parochiekerk Sint-Andries

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44117

Glasramen (Bikschote - WOI) ()

De Sint-Andrieskerk van Bikschote is gelegen langs de Bikschotestraat. In de kerk zijn er vijf glasramen ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Op het kerkhof is er een gedenkkapel en een gedenkkruis ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. 

Vijf spitsboogvormige, gedeelde vensters met bakstenen maaswerk. Ramen met glas-in-lood. Er zit één glasraam achteraan links, drie helemaal achteraan in de kerk, en één achteraan rechts. Deze glasramen herdenken de vlucht van de inwoners van Bikschote tijdens de Eerste Wereldoorlog en hun terugkomst en de wederopbouw van het dorp door een parallel te trekken met het Bijbelse verhaal van de vlucht uit Israël naar Egypte.

Van links naar rechts:

Eerste voorstelling: wapenschild van Vlaanderen bovenaan. Centraal staat een gekroonde O.-L.-Vrouw op een sokkel met kind en palmtak, met links van haar een geknielde biddende soldaat en rechts een oudere vrouw met paternoster in de hand, beiden geplaatst voor een muur. Op de achtergrond de overblijfselen van een vernielde stad. De overige ruimte is opgevuld met gestileerde bloemmotieven. Op de sokkel van het O.-L.-Vrouwebeeld: 'O.L. Vrouwe van ruste en vrede bid voor ons'.  H. 340 cm x Br. 185 cm. Uitvoering: J. Peene-De Lodder, 7 Naaldenstraat Brugge, 1925 (gesigneerd en gedateerd)

Tweede voorstelling: bovenaan een hert, de vlucht naar Egypte van Maria en kind op een ezel, begeleid door Jozef, met een stad op de achtergrond. Hierboven tussen loof en rankwerk een witte banderol: 'zoo vluchtte van hier het volk in 't jaar O.-H.-1914', onderaan: 'sta op neem het kind en zyne moeder en vlucht naar Egypte'.

Derde voorstelling: bovenaan een lier, huiselijk tafereel: Maria met kind. Jozef al timmerend, een jongeman kijkt toe op de achtergrond. Hierboven tussen loof en rankwerk een witte banderol:  boven: 'verbleef vier jaar in 't vreemde ballingsoord', onder: 'en blijft daar tot ik het u zeggen zal'.

Vierde voorstelling: bovenaan een duif, midden terugkeer van Jezus, Maria en Jozef met stad op de achtergrond. Hierboven tussen loof en rankwerk een witte banderol: boven: 'en kwam alhier terug vol vreugde in 't vredejaar 1918', onder: 'sta op neem het kind en zyne moeder en ga naar het land van Israël'.

Deze drie voorstellingen zijn gevat in een bloem- en plantendecor. H. 308 cm x Br. 115 cm. Uitvoering: J. Peene-De Lodder, 7 Naaldenstraat Brugge, 1925 (gesigneerd en gedateerd)

Vijfde voorstelling: wapenschild bovenaan. Centraal staat de Heilige Andreas op een sokkel met links van hem een geknielde Engel met het wapenschild van 'Bixshoote' en rechts van hem een geknielde en biddende geestelijke, beiden geplaatst voor een muur. Op de achtergrond de terug opgebouwde stad en een oorlogsmonument. De overige ruimte is opgevuld met gestileerde bloemmotieven. Op de sokkel van de H. Andreas: 'H. Andreas bid voor onze parochie'. H. 340 cm x Br. 185 cm

  • S.N. 2004: Langemark-Poelkapelle graag gezien. Langemark - Poelkapelle - Bikschote - Sint-Juliaan - Madonna, Koksijde.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (728): Glasramen (Bikschote - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Andries [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391780 (geraadpleegd op ).


Parochiekerk Sint-Andries ()

Georiënteerd bedehuis midden omhaagd kerkhof met onder meer bakstenen kruiswegstaties, oorlogsgedenkteken met inscriptie "Bikschote aan zijne helden - 1914-1918" en in zuidwestelijke hoek, kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Rust en Vrede, zie opschrift. Oudste vermeldingen van kerk verwijzen naar circa 1200. Huidige, neogotische hallenkerk naar ontwerp van architect M. Hocepied (Moeskroen) van 1921: imitatieve wederopbouw van een laatgotische hallenkerk met westtoren, traditioneel kerkschema van het kustgebied; hersteld en vergroot naar ontwerp van architect J. Lernould (Ieper) van 1863-64 en toen voorzien van een uitgewerkte vierkante toren overgaand in een achthoek, getypeerd door wimbergen en naaldspits; terugkeer naar regionaal torenpatroon bij de wederopbouw.

De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën, een koor van één rechte travee en driezijdige sluiting, twee zijkoren van één smallere travee met rechte sluiting, een zuidelijk gelegen sacristie, bergruimte ten noorden en doopkapel ten noordwesten in aansluitende stijl. Verankerde gele baksteenbouw op ijzerzandstenen sokkel; rood bakstenen metselaarstekens voornamelijk op toren en oost- en westgevels; leien spits en zadeldaken. Vierkante westtoren van vier geledingen gestut door middel van haaks op elkaar gestelde hoeksteunberen met versnijdingen. Aanleunend polygonaal traptorentje van drie geledingen - de twee bovenste met korfbogige casementen - onder bakstenen spits, tegen zuidgevel. Geprofileerd spitsboogportaal onder bakstenen druiplijstje. Erboven, spitsbogig drielicht (bakstenen tracering) onder strek van afwisselend rode en gele baksteen op afzaat en doorgetrokken lekdrempel. Derde geleding: gekoppelde, blinde spitsboogvensters: tweelichten met bakstenen maaswerk op dito afzaat. Gekoppelde spitsbogige galmgaten op dito afzaat. Aflijnend korfboogfries. Borstwering met rondboogfries? gevat tussen polygonale hoektorentjes onder bakstenen spits, met kruisbloem. Naaldspits. Flankerende westelijke tuitgevels met aandak en muurvlechtingen. Aanleunende noordwest gelegen doopkapel onder lager zadeldak begrensd door westelijke tuitgevel met aandak en muurvlechtingen; roosvenster met cirkelvormige traceringen, onder druiplijst. Zuidelijke tuitgevel gestut door middel van haaks op elkaar staande hoeksteunberen met versnijding; spitsbogig tweelicht (bakstenen tracering) op afzaat, onder strek van rode en gele baksteen. Zijbeuken en koor geritmeerd door middel van steunberen met versnijding en spitsbogige drielichten (bakstenen maaswerk, vervangen in noordelijke gevel) op afzaat met doorgetrokken lekdrempel; aflijnend tandlijstje. Zijkoren begrensd door oostelijke tuitgevel (zie westgevel) met gemarkeerd schoorsteenverloop en geprofileerde schoorstenen.

Bepleisterde hallenkerk. Spitsbogige scheibogen op arduinen zuilen met achtzijdige sokkel en uitgewerkte knopkapitelen. Houten spitstongewelven met trekhaken. Toren met geplafonneerde begane grond.

Mobilair. Voornamelijk neogotisch, zie biechtstoelen koorgestoelte, preekstoel. In zijkoren en sacristie, communiebank (deels verguld smeedijzer), 18de eeuw.

  • Archief van het Kadaster, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6820.
  • Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Brugge, 144.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Ieper I, Brussel, 1978-1979, p. 19-20.

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Andries [online], https://id.erfgoed.net/teksten/44117 (geraadpleegd op ).