School en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool met aanpalende onderwijzerswoning, naar ontwerp van architecten L. en M. Hocepied (Moeskroen) van 1922. Verankerde baksteenbouw; gecementeerde dorpels en stijlen. Traditionele klasvleugel van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen); gevelritmering door middel van spaarvelden voorzien van vierlichten en aflijnende baksteenfries, tussen lisenen. Analoog lager aanbouwsel tegen linker zijgevel. Rechts aanleunende onderwijzerswoning van circa vier traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) met rechts dakschild. Linker risaliet (deur) uitlopend op puntgevel. Rechthoekige vensters met pseudo-kruisverdeling, onder meer drielichten; kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Rondboogdeur met halfrond bovenlicht onder strek en druiplijstje. Tegen de rechter zijgevel aangebouwde meerzijdige erker onder afgewolfd zadeldak.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6821.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine