Pastorie van de Sint-Andriesparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie met diepe, omhaagde tuin, ten oosten van de kerk. Burgerhuis in regionale neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect M. Hocepied (Moeskroen) van 1922 ter vervanging van traditioneel, 19de-eeuws pastorietype. Breedhuis bestaande uit een linker gedeelte van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met rechts wolfseind, en een rechter gedeelte van één travee en één bouwlaag eveneens onder zadeldak (leien); links dakkapel onder zadeldak met drielobversiering in houten puntgevel, getrapt dakvenster rechts. Baksteenbouw. Accent door middel van twee traveeën breed risaliet, uitlopend op trapgevel met overhoeks topstuk. Aflijnend baksteenfries in vorm van overhoekse muizentand boven tandlijst. Versierde muurankers. Rechthoekige vensters verdiept in korf- of rondboogomlijsting; kleine roedeverdeling in bovenlichten. Verdiepte, deels beglaasde korfboogdeur. Rondboognis met beeld van "Goede Herder" in trapgeveltop. Zijtrapgevels, linker met gemarkeerde schoorsteentravee.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6818.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine