Hoeve 't Bareelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Bareelhof

Beschrijving

Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect C. Van Moerkerke (Roeselare) van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse opstelling van boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat) en stal- en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten oosten en ten zuiden van licht verhard erf; oostelijke erfoprit gemarkeerd door middel van hekken en kastanjelaars; aanplanting: aflijnende doornhaag en siertuintje aan straatzijde; boomgaard rechts, tussen hof en spoorlijn; materialen: verankerde baksteenbouw; mechanische pannen voor zadeldaken, bij de schuurvleugel met overstekende rand op houten modillons en schoorstukken, onderbroken door luifel ter hoogte van de schuurpoort; hardstenen onderdorpels en aantrede; betonnen bovendorpels, sluit-, hoek- en dekstenen; "traditiegebonden" houtwerk, zie luiken, schuiframen en kleine roedeverdeling in bovenlichten; streekeigen bouwelementen: aflijnend tandlijstje; rechthoekige huisopeningen, onder meer tweelicht, in korfboogomlijsting; boogveld met blokverband; indeling: boerenhuis op L-vormige plattegrond ten gevolge van de haaks aanleunende keuken; straatgevel geritmeerd door rechter risaliet van twee traveeën uitlopend op tuitgevel met rondbogig dakvenster; tegen rechter zijgevel aanleunende zwijnenstal onder lessenaarsdak; schuurvleugel met werkplaats, paarden- en koeienstal, dorsvloer, tas, voederplaats en rechts gelegen wagenhuis.

Recenter stalgebouwtje ten noordwesten van erf.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 10920.