Vlasfabriek Veracx

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasfabriek Veracx

Beschrijving

Voormalige "Vlasfabriek Veracx", volgens het opschrift op borstwering, gesloten in 1969, thans gebruikt als manege. Achterliggende kleiput; gecementeerde rootputten, omgebouwd tot paardenstallen. Meerdere loodsen, onder meer grote zichtbepalende loods onder parallelle zadeldaken rechts achteraan. Bedrijfsgebouw bestaande uit een linker gedeelte van drie traveeën en anderhalve bouwlagen en een rechts gedeelte van zes traveeën en twee bouwlagen onder onderbroken plat dak. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint. Aflijnende gecementeerde borstwering boven linker gedeelte. Horizontaliserende raampartijen, eigen aan functionele fabrieksarchitectuur: grote vensters met modernistische roedeverdeling en betonnen boven- en onderdorpels. Schuifpoort (toegevoegd?) in rechter gedeelte. Tegen linker zijgevel aanleunende ronde, rood bakstenen schouwpijp (38 meter hoog) naar verluidt, overblijfsel van voormalige steenbakkerij.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine