School en onderwijzerswoning

Beschrijving

Eenheidsproject, bestaande uit de onderwijzerswoning en gemeentelijke jongensschool, naar ontwerp van architect J. Dosveld (Brussel) van 1922. Schoolmeestershuis, midden tuin, aan straat afgezet met doornhaag.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen Onder zadeldak (mechanische pannen) met linker dakschild, uit het begin van de jaren 1920. Verankerde rode baksteenbouw op arduinen plint met bakstenen casementen. Gebruik van arduin (?) voor dorpels en dekplaten. Aflijnende houten gootlijst op consooltjes. Verhoogde begane grond. Linker risaliet uitlopend op tuitgevel met aandak en muurvlechtingen. Dakkapel met soortgelijk geveltje rechts. Rechthoekige vensters, onder meer gekoppeld in de vorm van pseudo-kruisvensters, met arduinen onder- en bovendorpel onder rond- of spitsbogige ontlastingsboog met dito druiplijst; geprofileerde houten tussendorpel; beluikte benedenvensters en kleine roedeverdeling. Deels beglaasde rondboogdeur, voorafgegaan door inkomportaaltje onder lessenaarsdak; gootlijst op schoorstukken. Analoge rechter zijtuitgevel voorzien van driezijdige erker met getoogde vensters onder strek. Centrale uitbouw van twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis), tegen achtergevel. Aanleunende linker vleugel van één bouwlaag met bekronend terras. Drielicht in brede, geprofileerde korfboog in zuidwestelijke gevel.

Achterliggende klasvleugel van twaalf traveeën en één bouwlagen onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis), omvattend drie klassen, elk drie venstertraveeën + deurtravee tellend, in een traditionele schoolarchitectuur; rechthoekige muuropeningen onder I-balk en strekse latei.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4895.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Binnen in een lokaaltje van de school bevindt zich op een wand een spreuk, een naam en graffiti van een Duitse soldaat die hier krijgsgevangen zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tekst is afgeschermd door plexiglas en moeilijk leesbaar.

• Informatie verkregen van IOED CO7 (29 maart 2021).
Auteurs: Jacobs, Els