Hoeve 't Kasteelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Kasteelhof

Beschrijving

Zogenaamd "'t Kasteelhof", volgens opschrift op rechter gevel van stallingen; naam verwijzend naar voormalig kasteel op motte, gelegen ten zuiden van het hof. Hoeve bestaande uit imposant woonhuis gericht naar de straat en voorafgegaan door grote siertuin, en een schuur met wagenhuis en stallingen, ten westen van een deels verhard erf.

Neogotisch getint breedhuis van circa vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), daterend van 1923 volgens bewoner. Gele baksteenbouw op arduinen plint. Middenrisaliet uitlopend op dakvenster onder puntgevel met aandak en schouderstukken. Flankerende houten dakkapellen onder zadeldak met windveren en dakspant rustend op consooltjes. Rechthoekige vensters met natuurstenen kruiskozijnen onder rondbogig boogveld met baksteenversiering onder gezamenlijke korfboog of gevat in "Brugse travee", zie risaliet. Korfboogdeur. Aangepaste erfgevel.

Lange dwarsschuur met links wagenhuis en rechts stallingen onder deels mank zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons en schoorstukken, onderbroken door schuurpoort onder luifel en klimmend (laad) dakvenster. Getoogde staldeuren naast rechthoekige poorten onder I-balk. Rechter zijgevel voorzien van drie spitsboognissen met onder meer spitsboogvenster in centrale nis.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine