Gedenkteken voor Georges Guynemer

Beschrijving

Zogenaamd "Guynemer-gedenkteken" naar ontwerp van architect J. Hendrickx (Brussel) van 1922 en beeldhouwer Marcel Wolfers. Opgericht op 8 juli 1923 nabij gelijknamig dorpsplein, op de kruising van de Langemarkstraat, de Houthulstseweg, de Brugseweg en de Wallemolenstraat. Monument in de vorm van gebundelde zuilen op hoge, zeszijdige sokkel; bekronende, bronzen ooievaar- symbool van G. Guynemers eenheid- met neerhangende vleugels - als tijdens zijn vlucht. Roze granito en similibepleistering. Bronzen opschrift "Deze gedenkzuil werd opgericht ter ere van den Franschen vliegenier Guynemer hier gevallen den 11.9.1917" en medaillon met bronzen buste van de held midden kruis met lauwers, op sokkel. Franstalige eerteksten op overige zijden.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4966.
  • TOCK M., La glorification de nos morts, victimes de la guerre, in L'Emulation, 1923, p. 147-163.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi