Herberg In den Hert

Beschrijving

Naam volgens opschrift in beschilderde puilijst; heropgebouwd naar ontwerp van architect Pierre Verbruggen (Ukkel) in het begin van de jaren 1920, in opdracht van de heer Nevejan, voormalig burgemeester-brouwer; ook andere van deze brouwerij afhankelijke herbergen werden door dezelfde architect herbouwd zoals onder meer "De Casino", "Het Hof van Commerce", "De Hann", "'t Paradijs", "St.Antonius", "Rozendael", "Het Molenhuis" en "Zilveren Hoofd". Hoekhuis/Tuinwijk, rechts van kerk; vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Verankerde rode baksteenbouw op met schijnvoegen gecementeerde plint; horizontale muurbanden van witgeglazuurde baksteen. Middenrisaliet van drie traveeën met "traditionele" puntgevel met muurvlechtingen, topstuk onder ezelsrug en rondboogvenster. Flankerende klimmende dakkapellen. Uiterste travee onder steekboogfries. Korfbogige benedenvensters; rechthoekige bovenvensters onder getoogde ontlastingsbogen. Centrale, deels beglaasde vleugeldeur; poort in de linker travee en winkelpui met zijdeur in de rechter: kleine roedeverdeling, voornamelijk in de bovenlichten.

• Gemeentelijk Archief Langemark, ongenummerde bouwaanvragen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine