Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4414

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), dat in kern mogelijk opklimt tot de eerste helft van de 16de eeuw. De sinds 1811 geassocieerde scheepsmakelaars en reders Charles Grisar (°1789) en William James Marsily (1787-1866), lieten in 1854 de drieledige winkelpui aanbrengen. Het pand werd in opdracht van Roger Helsen ingrijpend gerenoveerd, naar een ontwerp door de architect Jos Beutels uit 1986. De werken betroffen het decaperen en herstellen van het bak- en zandsteenparement, het openen van een hoekportaal en kozijnen in de zijgevel en de vereenvoudigde reconstructie van het dakvenster. Het project was in voorbereiding sinds 1981.

De gedecapeerde lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk met spaarzaam gebruik van zandsteen voor de sokkel en negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers. De drieledige winkelpui uit 1854, met een middenportaal en kelderluiken is gevat in een omlijsting uit blauwe hardsteen. Deze wordt in de rechter travee geflankeerd door een rechthoekig bovenlicht in hardstenen omlijsting, en een verbouwd portaal waarin de hardstenen rechtstand van het vroegere poortje is geïntegreerd. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, vroegere kruiskozijnen waarvan de afgeschuinde negblokken, tweeledige latei en de ontlastingsboog met sluitsteen behouden bleven. Een zelfde kozijn opent het gereconstrueerde dakvenster, oorspronkelijk met drie treden, top- en schouderstukken, en een luikgat in de tweede geleding.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1854#637, 18#62012, 18#65052 en 18#68837.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298313 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (oorspronkelijk insteek?) onder zadeldak (Vlaamse pannen) opklimmend tot de 17de eeuw, doch aangepast in de loop van de 19de eeuw.

Gecementeerde en beschilderde lijstgevel met behouden muurankers en keldermond. Rechthoekige vensters, op de begane grond in een houten kozijn gevat, op de bovenverdieping met lekdrempel en afgeschuinde stijlen.

Middentravee verhoogd in getrapt dakvenster, geopend door middel van rechthoekige luik met behouden doch verweerde waterlijst en kwartholle neggen. Deuromlijsting rechts met sporen van kwartholle profilering: erboven; bovenlicht of insteekvenster.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4414 (geraadpleegd op ).