erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 4419   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4419

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw of de 17de eeuw, aangepast in de vroege 19de eeuw.

De trapgevel van negen treden is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, de pui gedecapeerd, de bovenbouw gecementeerd en beschilderd, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Rechthoekige inkomdeur in de linker travee, gevat in een vroeg-19de-eeuwse omlijsting uit blauwe hardsteen met neuten en geprofileerde dagkanten. Daarbij sluit een register van gekoppelde, vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde posten aan, verlaagd, met toegevoegde, hardstenen lateien en lekdrempels; smeedijzeren borstweringen met een patroon van vervlochten ovalen uit de vroege 19de eeuw. Aangepaste, rechthoekige bovenvensters op cordonvormende, hardstenen lekdrempels. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rondboogdrielicht met hoger en breder middenluik, en door een rechthoekig luik hogerop.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4419 (Geraadpleegd op 21-02-2020)