Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw of de 17de eeuw, aangepast in de vroege 19de eeuw.

De trapgevel van negen treden is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, de pui gedecapeerd, de bovenbouw gecementeerd en beschilderd, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Rechthoekige inkomdeur in de linker travee, gevat in een vroeg-19de-eeuwse omlijsting uit blauwe hardsteen met neuten en geprofileerde dagkanten. Daarbij sluit een register van gekoppelde, vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde posten aan, verlaagd, met toegevoegde, hardstenen lateien en lekdrempels; smeedijzeren borstweringen met een patroon van vervlochten ovalen uit de vroege 19de eeuw. Aangepaste, rechthoekige bovenvensters op cordonvormende, hardstenen lekdrempels. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rondboogdrielicht met hoger en breder middenluik, en door een rechthoekig luik hogerop.

Auteurs:  Braeken, Jo

Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Deels gedecapeerde en gecementeerde trapgevel met enkelhuisopstand; in traditionele stijl uit de tweede helft van de 16de eeuw of de 17de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw.

Gekoppelde rechthoekige vensters, op begane grond met zandstenen negblokken (kwartholle dagkanten): oorspronkelijke kruiskozijnen die verlaagd werden (zie overblijfselen van zandstenen wigvormig ontlastingssysteem en speklagen in de borstwering) en voorzien van een arduinen latei en lekdrempel.

Top behield muurankers met krulmotief; drie rondboogvensters onder rechthoekig luikgat. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting, kwarthol geprofileerd, op neuten; ontlast door een bakstenen segmentboog.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek