Traditioneel diephuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Straat Oude Beurs

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

omvat de bescherming als monument Hoekhuis: Mariabeeld
gelegen te Oude Beurs 48 (Antwerpen)

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Oude Beurs en Schoenmakersstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Constructie van twee bij vier traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Oude Beurs). Bepleisterde en beschilderde opstanden, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste, rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempel; dakvenster. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst.

Op de hoek: natuurstenen Onze-Lieve-Vrouwebeeld vermoedelijk uit de 19de eeuw, toegeschreven aan (één van) de broers Kockerols, dat een ouder beeld vervangt. Dit laatste dateerde vermoedelijk uit de 18de eeuw, werd in 1797 verwijderd, in 1814 herplaatst en waarschijnlijk later vernieuwd. Maria met scepter in de rechter hand, draagt het kind op de linker arm, beide gekroond. Sokkel met gevleugelde engelenkopjes, vergulde stralenkrans met zinnebeeldige duif, polygonaal baldakijn met lambrekijn, en smeedijzeren lichtarm met lantaarn. De duif werd heraangebracht in 2003, beeld en console gerestaureerd door Jeroen Boel in 2005.

Auteurs: Braeken, Jo