Teksten van Traditioneel diephuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4420

Traditioneel diephuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Oude Beurs en Schoenmakersstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Oorspronkelijk slechts twee bouwlagen hoog, mogelijk met trapgevel, verhoogde de aannemer Auguste Van Ek het pand in 1873 met de huidige derde bouwlaag en dakstructuur. Ook de zijgevel kreeg zijn huidige ordonnantie. Opdrachtgever was J.F. Bollansée, handelaar in granen en 'fourageries'.

Constructie van twee bij vier traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Oude Beurs). De bepleisterde en beschilderde opstanden zijn vermoedelijk op de eerste twee bouwlagen opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste, rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempel; dakvenster. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst.

Op de hoek: natuurstenen Onze-Lieve-Vrouwebeeld vermoedelijk uit de 19de eeuw, toegeschreven aan (één van) de broers Kockerols, dat een ouder beeld vervangt. Dit laatste dateerde vermoedelijk uit de 18de eeuw, werd in 1797 verwijderd, in 1814 herplaatst en waarschijnlijk later vernieuwd. Maria met scepter in de rechter hand, draagt het kind op de linker arm, beide gekroond. Sokkel met gevleugelde engelenkopjes, vergulde stralenkrans met zinnebeeldige duif, polygonaal baldakijn met lambrekijn, en smeedijzeren lichtarm met lantaarn. De duif werd heraangebracht in 2003, beeld en console gerestaureerd door Jeroen Boel in 2005.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1873#504.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281632 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis met Mariabeeld ()

Hoekhuis van drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen); gevelankers, nokrichting en dakvenster laten oude kern vermoeden (17de eeuw ?) onder sterk gewijzigde gevels.

Hoekpenant draagt Madonna met Kind op linkerarm, beiden gekroond; op sokkel met engelenkopjes. Duif in stralenkrans en veelhoekig baldakijn: daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Lichtarm.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4420 (geraadpleegd op ).