erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
4421
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4421

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Oude Beurs en Schoenmakersstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Eigenaar Van den Brink liet de begane grond verbouwen met een winkelpui en afgeschuind hoekportaal, naar een ontwerp door de architect Jos. Voorrmeulen uit 1902.

Hoekhuis van twee bij drie traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk met een insteekverdieping, onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde opstanden zijn vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. De puntgevel met tweeledige top had in oorsprong mogelijk een getrapte afwerking. Rechthoekige bovenvensters met kwarthol geprofileerde dagkanten en lekdrempel, vroegere kruiskozijnen aangepast in de 19de eeuw. Twee rechthoekige luiken en een balkgat doorbreken de aangepaste geveltop. In de nagenoeg blinde zijgevel bleven ter hoogte van de insteek een bolkozijn en op de tweede verdieping een kruiskozijn bewaard. Klassieke houten winkelpui met zijportaal en bewerkte pilasters vanaf een hardstenen plint, afgewerkt door een entablement op klossen, tandlijst en consoles; deur met siersmeedwerk. Boven het flankerende, afgeschuinde hoekportaal, wordt de constructie opgevangen door een voluutconsole.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1902#1997.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4421 (Geraadpleegd op )