Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Oude Beurs en Schoenmakersstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Eigenaar Van den Brink liet de begane grond verbouwen met een winkelpui en afgeschuind hoekportaal, naar een ontwerp door de architect Jos. Voorrmeulen uit 1902.

Hoekhuis van twee bij drie traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk met een insteekverdieping, onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde opstanden zijn vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. De puntgevel met tweeledige top had in oorsprong mogelijk een getrapte afwerking. Rechthoekige bovenvensters met kwarthol geprofileerde dagkanten en lekdrempel, vroegere kruiskozijnen aangepast in de 19de eeuw. Twee rechthoekige luiken en een balkgat doorbreken de aangepaste geveltop. In de nagenoeg blinde zijgevel bleven ter hoogte van de insteek een bolkozijn en op de tweede verdieping een kruiskozijn bewaard. Klassieke houten winkelpui met zijportaal en bewerkte pilasters vanaf een hardstenen plint, afgewerkt door een entablement op klossen, tandlijst en consoles; deur met siersmeedwerk. Boven het flankerende, afgeschuinde hoekportaal, wordt de constructie opgevangen door een voluutconsole.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis van drie verdiepingen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), opklimmend tot de 17de eeuw.

Voorgevel: puntgevel zonder aandak, van twee traveeën; bepleisterd en met behouden muurankers. Rechthoekige vensters met lekdrempels (19de eeuw); sporen van kwarthol geprofileerde neggen. Begane grond verbouwd in 1902 naar ontwerp van architect Jos. Vermeulen: houten winkelpui van het "klassieke" type toegevoegd, evenals afgeschuinde hoek die op de verdieping uitkraagt op console.

Zijgevel: eveneens bepleisterd en met muurankers, echter met behouden kruis- en bolkozijnen, laatstgenoemde mogelijk wijzend op insteekverdieping.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek