Winkelhuis in second-empire-stijl

Straat Oude Koornmarkt
Locatie Oude Koornmarkt 7, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is beschermd als monument Burgerhuis in second empirestijl

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in Second-Empire-stijl

Beschrijving

Winkelhuis in second-empirestijl, vier traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen; nok parallel aan de straat), gebouwd volgens bouwaanvraag van 1870 naar ontwerp van architect H. Leclef voor Fimmers (confiseur).

Bepleisterde, witgeschilderde bovenbouw met rechthoekige muuropeningen voorzien van smalle ijzeren leuningen op doorlopende lekdrempels, met kordon op tweede en derde bouwlaag; geriemde stuc-omlijsting met oren verrijkt met cartouche-, respectievelijk schelpvormige sleutels in loofwerk; gekorniste druiplijsten boven de vensters van de hoofdverdieping. Gevelbekroning door middel van eenvoudig entablement en kroonlijst op klossen en caissons.

Vernieuwde begane grond met winkelpui naar ontwerp van E. Pelgrims uit 1906 in opdracht van Louis Leclef.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1870#452 en 1906#2197.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet