Winkelhuis in second-empirestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Oude Koornmarkt
Locatie Oude Koornmarkt 7, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis in second empirestijl

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Winkelhuis in second-empire-stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Winkelhuis in second-empirestijl samen met het achter aanpalende Handschoenmarkt 6 gebouwd in opdracht van de banketbakker-confiseur J.H. Fimmers, naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1870. Al sinds omstreeks 1830 was de confiseur Peter Johan Fimmers op dit perceel gevestigd, onder de naam “den Chocolaet molen”. Louis Leclef liet in 1906 een nieuwe winkelpui in art-nouveaustijl aanbrengen naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims.

Het complex Fimmers behoort tot het late, klassiek geïnspireerde oeuvre van Heliodore Leclef, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn gekende realisaties in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten op de Frankrijklei, eveneens daterend uit 1871. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met middenportaal, pilasters en entablement. Van de huidige winkelpui uit 1906 zijn later het terugwijkende portaal, de roedeverdeling en rolluikkast met consoles in art-nouveaustijl verwijderd. Geleed door cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met gietijzeren parapetten. De eerste twee verdiepingen onderscheiden zich door geriemde vensteromlijstingen met oren en een cartouche- of palmetsleutel tussen rankwerk; extra waterlijsten accentueren de hogere bel-etage. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1870#452, 1850#172 en 1906#2197.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Oude Koornmarkt

Oude Koornmarkt (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.