erfgoedobject

Het Spreeuwken

bouwkundig element
ID: 4427   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4427

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Het Spreeuwken", van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit het vierde kwart van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Ernest Closjans liet in 1942 de huidige winkelpui aanbrengen door de bouwmeester Henri Jespers.

De trapgevel van zeven treden met overhoeks topstuk, is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Het parement werd vermoedelijk tijdens het interbellum gedecapeerd en hersteld. Op de bovenverdiepingen, verkleinende registers van in de 19de eeuw aangepaste rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel. Het betreft vroegere kruiskozijnen waarvan de kwartholle negblokken, tweedelige latei en wigvormige ontlasting bewaard zijn. De tweeledige geveltop, oorspronkelijk gemarkeerd door een omlopende waterlijst, wordt in het eerste register geopend door een drielicht. Dit laatste is samengesteld uit een lager geplaatst, rondbogig middenluik met kwarthol beloop, diamantkopimposten en -sluitsteen, tussen rechthoekige zijvenstertjes met kwartholle negblokken en druiplijst. Rechthoekig luikje met kwartholle negblokken en druiplijst onder een balkgat in de topgeleding. Winkelpui met zijportaal uit 1942. Achtergevel: bepleisterde trapgevel van zes treden, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw verankerd door smeedijzeren muurankers; aangepaste vensterordonnantie.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#16537; foto FOTO-OF#6806.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Het Spreeuwken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4427 (Geraadpleegd op 12-08-2020)