De Gulden Tessche

Straat Oude Koornmarkt

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De Gulden Tessche

omvat de bescherming als monument De Gulden Tessche: bovengevel en daken
gelegen te Oude Koornmarkt 19 (Antwerpen)

Beschrijving

Diephuis van vier traveeën, drie bouwlagen met insteek en zadeldak (mechanische pannen) beëindigd met barokke in- en uitgezwenkte top, 1661 gedateerd in gevelsteen. Parement van zandsteen met gebruik van arduin voor versiering en omlijstingen.

Gevelrestauratie en winkelpui volgens bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van S. Leurs voor Dirk van Sina.

Bovenbouw geritmeerd door krulankers en doorlopende lekdrempels: gerestaureerde kruiskozijnen en wigvormig ontlastingssysteem. De tweeledige top, eveneens gerestaureerd, is gemarkeerd door gekorniste waterlijsten, op de hoeken versierd met voluten en bolornament: in onderste geleding, verweerd rondboogvormig middenvenster verrijkt met sleutel en imposten: aan weerszij, een aangepast kloosterkozijn; in bovenste topgeleding, rechthoekig luik en volplastische spiegelboogdecoratie. Een driehoekig gebroken fronton op top.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1932#42509.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet