Winkelhuis in neobarokstijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Oude Koornmarkt
Locatie Oude Koornmarkt 21, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekpand

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Winkelhuis in neobarokstijl

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoek met Tempelstraat - Handschoenmarkt nummer 16. Markant dubbel hoekpand in neobarokstijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, bouwaanvraag van 1883 naar ontwerp van architect J.B. Vereecken voor Senten-Van Zonneveld.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met versierde dakkapellen en oculi. De begane grond met winkelpuien, ten dele aangepast langs de kant van de Oude Koornmarkt, loopt schuin af naar de Handschoenmarkt.

Plastisch versierde bovenbouw met geblokte muurpilasters en doorlopende decoratieve borstweringen (balusters, maaswerk). Rechthoekige vensters, op de eerste bouwlaag gevat in entablementen, op de tweede in geriemde omlijsting met oren en spiegel; gekoppelde vensters in de vijfde travee. De afgeschuinde hoeken zijn voorzien van een loggia op schelpvormig kraagstuk bekroond met balkon op de tweede verdieping. De afzonderlijk uitgewerkte vierde travee - kleine vierkante gekoppelde vensters, breed paneelwerk, onversierde borstweringen - markeert de scheiding tussen de twee symmetrische hoeken. Een oorspronkelijke deuromlijsting (rondboogvormig) op de hoek van de Handschoenmarkt.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1883#1433.

Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Oude Koornmarkt

Oude Koornmarkt (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.