Den Gulden Hert

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Tempelstraat
Locatie Tempelstraat 1, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis den Gulden Hert

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Den Gulden Hert: bovengevels en daken
gelegen te Tempelstraat 1 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 02-09-1976.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoek Oude Koornmarkt-Tempelstraat. Voormalig huis zogenaamd "den Gulden Hert", nu een bekend mosselrestaurant "Rooden Hoed" . Belangrijk hoekhuis met dubbele trapgevel (acht treden + topstuk), tweemaal drie traveeën, drie bouwlagen met insteek en zadeldak (Vlaamse pannen en kunstleien), in traditionele stijl met laatgotische inslag uit het vierde kwart van de 16de eeuw (nok loodrecht op de straat). Parement van zandsteen gemarkeerd door ankers met gekrulde spie. Verbouwde begane grond onder vroegere insteekverdieping; laatstgenoemde telde voor de verbouwing van de noordzijde vier en drie traveeën Rechthoekige, aangepaste kruiskozijnen met latere lekdrempels en vernieuwde bandomlijsting (westgevel). Tweeledige toppen met overblijfselen van waterlijsten en bekroning met overhoeks topstuk: in de onderste geleding een drielicht met breder en dieper middenvenster, in de bovenste een vierkant luik en steigergat. Opgeknapte voorgevels; de vensters van de tweede travee (noordgevel) zijn dichtgemetseld (baksteen). Op de begane grond zijn 19de-eeuwse winkelpuien aangebracht, afgezet met doorlopende puilijst. Achtergevel, richting Jan Blomstraat, eveneens met trapgevel.

Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Oude Koornmarkt

Oude Koornmarkt (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.