Teksten van Traditionele stadswoning

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4434

Traditionele stadswoning ()

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De opstand mondde uit in een trapgevel van vier treden, door jaarankers gedateerd [16]26, waarvan de bovenste trede en het overhoekse topstuk op de aanzet na verdwenen waren. Het drielicht was samengesteld uit een rondbogig middenluik met sluitsteen, en rechthoekige zijlichten.

In de periode 1988-1996 ging de bouwfysische toestand van het pand achteruit. In 1996 vonden dringende en ingrijpende instandhoudings- en beveiligingswerken plaats. Zo werden onder meer trapgevel en dak (dakgebinte en dakbedekking) tot op de pas van de zoldervloer verwijderd en vervangen door een tijdelijk plat dak met het oog op een latere heropbouw. Het huidige voorkomen van het pand toont aan dat sinds de werken van 1996 nooit herstellings- of restauratiewerken met heropbouw van de trapgevel en bedaking zijn uitgevoerd.

Bepleisterde en beschilderde opstand, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van tijdens de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen op cordonvormende, hardstenen lekdrempels. Het houten schrijnwerk van de vensters op de eerste en tweede verdieping werd vervangen in 2001. Verbouwde pui, doorgetrokken naar het rechts aanpalende pand (nummer 31 en volgende).

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/11002/160.1, Traditionele stadswoning in Antwerpen (S.N. 2023).

Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditionele stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/432571 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De opstand mondde uit in een trapgevel van vier treden, door jaarankers gedateerd [16]26, waarvan de bovenste trede en het overhoekse topstuk op de aanzet na verdwenen waren. Het drielicht was samengesteld uit een rondbogig middenluik met sluitsteen, en rechthoekige zijlichten. Geveltop en bedaking werden omstreeks 1986 gesloopt.

Bepleisterde en beschilderde opstand, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van tijdens de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen op cordonvormende, hardstenen lekdrempels. Verbouwde pui.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditionele stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298512 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Breedhuis met trapgevel (heden vier treden + verdwenen topstuk), drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen) door verankering gedateerd (16)26. Gecementeerd en witgeschilderd; ankers met gekrulde spie. De rechthoekige bovenvensters op doorlopende lekdrempels resulteren van verbouwing.

Top met drielicht: rondboogvormig middenvenster met sleutel tussen kleinere rechthoekige muuropeningen. Verdwenen hoogste treden, doch bewaarde aanzet van het topstuk. Op de begane grond, een aangepaste houten winkelpui.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditionele stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4434 (geraadpleegd op ).