Traditioneel pand uit 1632

Straat Oude Koornmarkt

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Stadswoning: winkelpui
gelegen te Oude Koornmarkt 71 (Antwerpen)

Beschrijving

Deze stadswoning, door middel van jaarankers gedateerd "1632", werd in het vierde kwart van de 19de eeuw verbouwd. De derde bouwlaag werd toegevoegd en de eerste bouwlaag werd omgevormd tot een winkelpui in neorenaissancestijl.

Het betreft een breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak van mechanische pannen. Het pand heeft eenvoudige, rechthoekige vensters met doorlopende lekdrempels.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel wordt door middel van jaarankers gedateerd "1632". Later werd het pand verbouwd, zoals onder meer in het vierde kwart van de 19de eeuw; volgens bouwaanvraag van 1887 werden de derde bouwlaag en de kroonlijst op klossen en modillons toegevoegd, naar ontwerp van H. Smits voor A. Cols.

In 1881 werd de eerste bouwlaag omgebouwd tot een fraaie, houten winkelpui naar ontwerp van F. Baeckelmans in opdracht van weduwe Cols-Van de Put. Het betreft een symmetrisch opgebouwde winkelpui in neorenaissance-stijl. Centraal wordt het rechthoekig winkelraam geflankeerd door rechthoekige deuren, respectievelijk van de winkeldeur en van het woonhuis. Het geheel wordt bekroond door een geleed kordon, fries en een zware gekorniste puilijst op ionische driekwartzuiltjes, laatstgenoemden rustend op gegroefde consoles op de tussenstijlen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1881#210 en 1887#233.
  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Oude Koornmarkt 71: winkelpui van huis (F. Brenders, 1981)

Auteurs: Braeken, Jo & Brenders, Francis