Neoclassicistisch rijhuis met traditionele kern

Beschrijving

In oorsprong traditioneel diephuis met trapgevel uit het laatste kwart van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. In opdracht van eigenaar Van der Heyden paste de architect Victor Durlet in 1861 het pand in neoclassicistische stijl aan, door het vervangen van de geveltop en de dakstructuur door een bijkomende tweede verdieping onder een zadeldak. Jeanne van den Wouwer, echtgenote Clément Segers, liet in 1896 de huidige winkelpui in neo-Vlaamserenaissance-stijl aanbrengen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Victor Durlet was als architect actief was vanaf eind jaren 1850 tot zijn overlijden in 1900, de laatste jaren in associatie met zijn zoon Victor. De burger- en herenhuizen die Durlet tijdens de jaren 1870 tot 1890 tot stand bracht op de Leien en rond het Stadspark, in de wijken Zuid en Zurenborg, worden gekenmerkt door een conventionele toepassing van de neoclassicistische stijl, verrijkt met neorenaissance-elementen in de meer prestigieuze ontwerpen. Tot zijn belangrijkste openbare opdrachten in Antwerpen behoort het Bureel van Weldadigheid uit 1887-1888 in de Blindestraat.

Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Van de bepleisterde en beschilderde lijstgevel is de eerste verdieping mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw. De hoogte van de pui doet een vroegere insteekverdieping vermoeden. De verdwenen, tweeledige geveltop van negen treden met een overhoeks topstuk en waterlijsten, werd geopend door een drielicht, samengesteld uit een rondboogluik met sluitsteen en imposten tussen kruiskozijnen. Op de bovenverdiepingen, registers van rechthoekige vensters met cordonvormende lekdrempels en ijzeren parapetten. Deze van de eerste verdieping, vroegere kruiskozijnen, waren vermoedelijk al vroeg in de 19de eeuw aangepast. Een klassiek hoofdgestel met casementen en rozetten in de fries, en een houten kroonlijst op klossen, vormt de gevelbeëindiging.

Houten winkelpui in neo-Vlaamserenaissance-stijl, met een middenportaal en privé-inkom, vanaf een plint uit blauwe hardsteen. Deze is samengesteld uit bewerkte pilasters met colonnetten, wortelmotieven en diamantkoppen, en een entablement met casementen in de fries en een kroonlijst op modillons.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1861#190 en 1896#1606.