Neoclassicistisch rijhuis met traditionele kern

Straat Oude Koornmarkt

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Stadswoning: winkelpui
gelegen te Oude Koornmarkt 73 (Antwerpen)

Beschrijving

Deze stadswoning, met kern opklimmend tot de 17de eeuw, werd in de 19de eeuw verbouwd; eerste bouwlaag werd toen omgevormd tot een winkelpui in neorenaissancestijl.

Het betreft een breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak van mechanische pannen, in de kern opklimmend tot de 17de eeuw. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel werd aangepast door het vervangen van de topgevel door een 2de verdieping, volgens bouwaanvraag van 1861 naar ontwerp van V. Durlet en uitgevoerd voor eigen rekening. Daarvan getuigen de sterk gekoppelde vensters en de hoge benedenverdieping die de oorspronkelijke insteek doet vermoeden. De gevelbekroning geschiedt door middel van een entablement, bestaande uit een gelede architraaf en een fries met casementen en rozetten. De kroonlijst rust op klossen. De woning is op de verdiepingen voorzien van eenvoudige rechthoekige bovenvensters met gietijzeren leuning op doorlopende lekdrempels.

De begane grond werd in 1896 omgevormd tot een houten winkelpui in neorenaissancestijl, in opdracht van Jeanne van den Wouwer (épouse Clément Segers). De pui wordt gekenmerkt door een verlaagde, rechthoekige middendeur en flankerende uitstalramen met wortelmotieven op de penanten. Uiterst rechts is de privé-ingang met smalle hoge deur met bovenlicht en houten middenkalf op rechte tandlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1861#190 en 1896#1606.
  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Oude Koornmarkt 73: winkelpui van huis (F. Brenders, 1981)

Auteurs: Braeken, Jo & Brenders, Francis