Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de gezusters Voncken, naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1907.

Het winkelhuis Voncken behoort tot het vroegere oeuvre van Alphonse Pauwels, die in Antwerpen als architect actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930. Omstreeks de eeuwwisseling tekende hij voor een groot aantal burgerhuizen in de heersende neoclassicistische stijl, met name in de wijken Zuid en Stuivenberg. De belangrijkste realisatie uit zijn late carrière is de bioscoop "Roma" uit 1927 in zijn woonplaats Borgerhout, een ontwerp in art-decostijl.

Rijwoning van twee traveeën en vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen, rustte oorspronkelijk op een winkelpui met zijportaal. Nadrukkelijk horizontaal geleed door entablementen en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van getoogde bovenvensters in geriemde omlijstingen met oren en drop, bewerkte sleutels en waterlijsten, de onderdorpels en borstweringen versierd met rozetten en guirlandes. Een klassiek hoofdgestel met een guirlandepaneel in de fries en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging; de houten dakkapel werd oorspronkelijk bekroond door een gebogen fronton. Bewaard, houten vensterschrijnwerk; verbouwde pui.