erfgoedobject

De Rode Schilt

bouwkundig element
ID
4445
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4445

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de Rode Schilt", van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw. De trapgevel werd gerestaureerd naar een ontwerp uit 1976, uitgevoerd vanaf 1977. De werken betroffen het decaperen, herstellen en aanvullen van het zandsteenparement, de reconstructie van de pui naar traditioneel model, de kruiskozijnen en het topstuk. Het pand verleent doorgang naar de Vlaaikensgang.

Trapgevel van zes treden met overhoeks topstuk, opgetrokken uit zandsteen verankerd door smeedijzeren muurankers, op een gereconstrueerde pui uit blauwe hardsteen. Kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde dagkanten, gereconstrueerde monelen, druiplijst en dorpel op de bovenverdieping. De tweeledige, door waterlijsten gelede geveltop, wordt in het eerste register geopend door een drielicht. Dit laatste bestaat uit een lager geplaatst, rondbogig middenluik met diamantkopimposten en -sluitsteen, tussen rechthoekige zijvenstertjes met druiplijst, alle met kwartholle dagkanten. Rechthoekig luik met druiplijst en balkgat in de topgeleding. Achtergevel: bepleisterde puntgevel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#58546.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: De Rode Schilt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4445 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.