Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Gerenoveerde villa in cottagestijl, gelegen in omhaagde tuin, op de Hoek met Korte Moeie. Volgens de bouwvergunning opgetrokken in opdracht van E. Dewez in 1928. Twee bouwlagen op verhoogde begane grond onder twee snijdende zadeldaken (pannen) met één klimmende dakkapel in voor- en achtergevel. Volledig onderkelderd met dienstruimtes, onder de rechter puntgevel, garage. Souterrain en begane grond in rode baksteen en bovenbouw, ruw gepleisterd. Gevarieerd gevelspel met overluifelde puntgevel, waarin drielicht en langgerekt venster in geveltop, deurportiek, hoog rondboogvormig venster van trappenhuis, stenen balkon op dito consoles, en erker. Deur voorafgegaan door trap en portiek rustend op één kolom en één kraagsteen. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling. Aan achtergevel en tuinzijde, twee terrassen, rechts voor de eetkamer, overdekt terras met pannendakje rustend op vier zuilen, gepleisterde en geajoureerde balkonleuning op rondboogvormige arcade, voor het washuis in het souterrain; links eveneens gecementeerd balkon voor de keuken; tussen beide terrassen in , gemetste trap met rode tegels.

Interieur. Binnenshuis grondig gerenoveerd, bewaard trappenhuis met parketvloer en houten steektrap. In keuken terrazzovloer.

• Eeklo, Stadsarchief, Bouwvergunningen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen