Grenspaal De Vlaamse Staak

Beschrijving

Provinciale grenspaal tussen de provincies Oost-Vlaanderen en de huidige provincie Vlaams-Brabant op de plaats zogenaamd Blauwbrug op de Klokbeek, tevens de grensbeek tussen de gemeenten Lebbeke en Opwijk. In 2000 omver gereden en door de provincie Oost-Vlaanderen gerestaureerd en op 15 juni 2003 plechtig ingehuldigd.

De provinciale grenspalen waren een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen, mogelijk al in de Hollandse periode geplaatst op de overgangen van de provincie Oost-Vlaanderen met West-Vlaanderen, Antwerpen, Henegouwen en Zeeland. Alle grensovergangen werden voorzien van dezelfde arduinen zuilen die onder meer nog bestaan onder meer in Maldegem, Erembodegem, Kruibeke en Ronse.

Arduinen zuil op vernieuwde achthoekige voet, eenvoudige basis en ronde schacht en bekroond met een bolornament naar het voorbeeld van de grenspaal van Maldegem. Oorspronkelijke zuil met geel en zwart geschilderde banderol "Brabant-Oost-Vlaanderen". De originele Franse tekst "Separation de la Flandre Oriëntale en du Brabant Méridional" was vroeger al weggekapt en vervangen door een Vlaamse versie. De oorspronkelijke vermelding "Brabant Méridional" of Zuid Brabant, ter onderscheiding van de provincie Noord Brabant verwijst dus duidelijk naar de Hollandse periode voor de oprichting.

• PIETERS L., Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 1999, p. 67.
  • ROBIJNS L., Lebbeke, “Vlaamse Staak”, Inhuldiging (Monumentenzorg en Cultuurpatrimonium, Jaarverslag van de provincie Oost-Vlaanderen 2003, Gent, 2004, p. 94).

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke