erfgoedobject

Boerenwoning en melkerij Van Achter

bouwkundig element
ID
44508
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44508

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve en melkerij Van Achter, laatst genoemde opgericht door Alfons Van Achter volgens het kadasterarchief in 1909, in 1919 voorzien van een stoommachine en hoge ronde schoorsteen, stopgezet in 1940. Schoorsteen gesloopt in 1994.

Imposant, semigesloten hoevecomplex met haaks op de straat ingeplant woonhuis en aan de straat palende stallen. Gekasseid erf afgesloten van de straat door een fraai voetgangershek en dubbelhek met gietijzeren zuil tussen beide. Paardenstallen achteraan en schuur ten zuiden, parallel aan het woonhuis; omhaagde moestuin aan de straat.

Woonhuis met haakse vleugel zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder leien zadeldak, met oudere kern, volgens een kadasterarchief vergroot in 1904 en in 1909 gedeeltelijk gereconstrueerd, en vermoedelijk verhoogd met de halve verdieping. Opgetrokken uit baksteen op een plint van hardsteenplaten en gemarkeerd door een geprofileerde arduinen deuromlijsting in de vierde travee. Getoogde muuropeningen op arduinen dorpels, op de halve verdieping op bakstenen consooltjes. Bewaarde paneeldeur en bovenlicht. Gelijkaardige achtergevel met twee eenvoudige deuren en vensters met rolluikkasten.

Links tussen het woonhuis en de straat, aansluitend iets lager bakstenen bedrijfsgebouw met rolpoort aan het gekasseide erf; straatpuntgevel met sporen van beraping. Ten oosten, bakstenen paardenstallen onder pannen zadeldak en ten zuiden grote langsschuur.

Ten noorden achter het woonhuis, voormalig melkerijgebouw, volgens het kadasterarchief opgericht in 1909. Verankerd bakstenen gebouw van vier traveeën onder pannen zadeldak met getoogde getraliede openingen; infrastructuur verdwenen. Achteraan in de tuin, houten berging onder golfplaten dak.

  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 53.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Alleen het woonhuis, het ten noorden gelegen melkerijgebouw en de berging in de tuin bleven bewaard. De overige bedrijfsgebouwen werden gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning en melkerij Van Achter [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44508 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.