erfgoedobject

't Kasteeltje

bouwkundig element
ID: 44509   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44509

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Kasteeltje
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Landhuis in historiserende traditionele bak- en zandsteenstijl, in zijn huidige vorm gerealiseerd in 1913 op initiatief van de heer Alex Walgraef naar ontwerp van provinciaal architect Ed. Careels (Mechelen), cf. bewaarde schets en plannen, met behoud van een bestaand huis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1895.

L-vormig gebouw ingeplant in een omhaagde tuin met toegangshek aan gemetste pijlers. Woonhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak met zijtrapgevels en twee getrapte dakvensters, opgetrokken uit bak- en zandsteen (Euvillesteen) op een gecementeerde plint. Traditionele kruiskozijnen met arduinen kruisen, groengeschilderde halve luiken en groen- en witgeschilderd schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Omlijste korfboogdeur onder geprofileerde waterlijst in de middentravee. Achtergevel met uitspringend deurrisaliet met twee bouwlagen en bekronende trapgevel.

L-vormige aanbouw links met korfboogportaal en aanleunende vierkante toren met twee bouwlagen, afgewerkt met hoekkettingen en leien tentdak met windwijzer. Kloosterkozijnen in twee zijden van de toren. Aansluitende trapgevel van twee traveeën en achtergevel van de L-vormige aanbouw met manke trapgevel, twee kruiskozijnen en korfboogdeurtje.

  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 110.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2000


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: 't Kasteeltje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44509 (Geraadpleegd op 11-07-2020)