erfgoedobject

Drieskapelletje

bouwkundig element
ID: 44512   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44512

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drieskapelletje
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Dries van Opdorp
  Deze bescherming is geldig sinds 02-12-2002

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dries en parochiekerk Sint-Amandus
  Deze bescherming is geldig sinds 28-03-1956

Beschrijving

Aan de zuidzijde van de Dries, tegenover de huidige Drietorensstraat, staat minstens sinds het begin van de 19de eeuw een kapelletje, de zogenaamde Drieskapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, beschermd als monument bij MB van 02.12.2002.

Het gecementeerde en witgeschilderde bakstenen gebouwtje op gepikte plint onder rood pannen zadeldak is schuin ingeplant bij twee veldwegen die de dries doorkruisen. De voorgevel is doorbroken door een rondboogdeuropening met fraaie groengeschilderde houten deur met getraliede panelen en bovenlicht. Binnenin bevindt zich een blauwgeschilderde rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind op een nieuwe altaartafel op breukstenen sokkel. Een klein beeldje van de Heilige Familie, kandelaars en bloemstukken, waaronder verschillende onder stolp, sieren het altaar.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2000


Relaties

 • Is deel van
  Dries
  Dries (Buggenhout)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Drieskapelletje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44512 (Geraadpleegd op 19-09-2019)