erfgoedobject

Brouwerswoning Van den Bossche

bouwkundig element
ID
44536
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44536

Juridische gevolgen

Beschrijving

De hoekpercelen van de Lijneveldstraat met de huidige Houtenmolenstraat ten oosten van de Dries van Opdorp zijn sinds de 17de eeuw eigendom van de familie Van den Bossche. Petrus Johannes Van den Bossche begon begin 19de eeuw een ambachtelijke brouwerij en maalderij bij de boerderij op deze locatie. Zijn zoon Andreas en vervolgens zijn kleinzoon Livinus zullen de brouwerij verderzetten en uitbreiden tot stoombrouwerij en mouterij in 1887. Op de plaats van het oud woonhuis laat Livinus in 1906 het huidige brouwershuis bouwen, naar verluidt naar ontwerp van architect Clement Sterck die in dezelfde periode het gemeentehuis van Opdorp realiseerde. Een andere kleinzoon Van den Bossche zal de stoommaalderij, opgericht in 1887 in de Houtenmolenstraat op de plaats van de vroegere molen overnemen. De olieslagerij, opgericht rechts van de brouwerij door brouwer A. Van den Bossche en P.J. Cruyplant circa 1855 werd uitgebreid tot de zogenaamde "Fabriek" in 1871 en gesloopt in 1978. De brouwerij werd stopgezet circa 1950 doch de imposante gebouwen met schoorsteen werden slechts in de jaren 1990 wegens instortingsgevaar gesloopt.

Heden rest enkel het imposante brouwershuis, mooi ingeplant achter een voortuintje en sierlijk gesmeed ijzeren hek met voetgangershek tussen gietijzeren zuiltjes. Een gelijkaardig breed hek met ingewerkte huisnaam "Brouwerij Van den Bossche", de vroegere toegang tot de brouwerijgebouwen, bleef behouden links van het huis.

De brouwerswoning is een statisch herenhuis in neoclassicistische bak- en hardsteenarchitectuur met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte pannen, en parallel aan de straat), en 1906 gedateerd gevelsteentje in het hoofdgestel. Zoals meestal is enkel de straatgevel rijkelijk uitgewerkt. Opmerkelijk is hier het kleurrijk materiaalgebruik. Een breukstenen plint, arduinen cordons, speklagen van lichte baksteen en een hoofdgestel met houten kroonlijst met dropmotief op arduinen consoles markeren de gevel horizontaal. De middentravee werd uitgewerkt als risaliet met rondboogdeur en bekronend gebombeerd fraai ijzeren balkon op arduinen voluutconsoles. De rondboogdeur is gevat in een geblokte arduinen omlijsting met imposten en sluitsteen en behield de originele vleugeldeur met beglaasde panelen met fraaie gesmeed ijzeren vulling. Ook de rechthoekige vensters onder geblokte ontlastingsbogen en arduinen druiplijsten op consoles, behielden hun oorspronkelijk houtwerk.

De verankerde achter- en zijgevels zijn zonder enige versiering opgemetst en doorbroken door getoogde vensters.

Bewaarde oorspronkelijke indeling en aankleding.

  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nummer 79.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning Van den Bossche [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44536 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.