erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Nood-Gods

bouwkundig element
ID: 44543   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44543

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter-Nood-Gods, ingeplant op de hoek met de Veldstraat en de Dries, reeds opgetekend op de atlas der Buurtwegen van 1844 en toen volledig vrijstaand. Bakstenen kapel met vernieuwd parement en plint van breuksteen, onder pannen zadeldak met ijzeren kruis op de top. Voorpuntgevel met schouderstukken en thans mijterboogvormige deuromlijsting. Houten deur met spitsboogvensters en bovenlicht met houten roeden. Erboven hartje met opschrift: "O.L.V. troost in nood".

Interieur met witgeschilderde houten gewelf, altaar met rondboognis in houten omlijsting met gepolychromeerd plaasteren piƫtabeeld geflankeerd door engeltjes; vier vazen met kunstbloemen onder stolp.

  • Onze kapelletjes, Heemkring Ter Palen vzw, 1979.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2000


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Nood-Gods [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44543 (Geraadpleegd op 28-09-2020)