Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalig gemeenteschooltje, thans kunstatelier, volgens het kadasterarchief opgericht in 1908, volgens literatuur aanbesteed op 12.02.1907, aannemer Frans Bosteels (Buggenhout), volgens plan van 24.10.1906 van architect Clement Sterck (Dendermonde). Kleurrijk gebouw van oranjerode baksteen met verwerking van zwarte baksteen voor de plint, speklagen en aflijnende overhoekse muizentandfries onder de gepleisterde daklijst. Brede voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, gemarkeerd door bakstenen pilasters op de hoeken en bij de deur in de vijfde travee. Brede vierkante vensters met nieuw, storend schrijnwerk.

• SERVAES P., Bijdrage tot de geschiedenis van het gemeentelijk lager onderwijs te Buggenhout, (Heemkring Ter Palen, vzw, Jaarboek 1976, p. 27.

Auteurs: Bogaert, Chris