erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
44549
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44549
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve, ingeplant ten westen van de Brielkapel, met ijzeren toegangshek in de bocht van de straat, in zijn huidige vorm in kern zeker opklimmend tot het einde van de 18de eeuw op een bestaande hoevesite die reeds opgetekend is in het landboek van 1690. In 1781 bewoond door Judocus De Lathouwer, ontvanger van belastingen die vermoedelijk het huidige woonhuis liet bouwen.

Ten noorden, boerenwoning van oorspronkelijk vijf, thans zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, rechts afgewerkt met een aandak met vlechtingen. Verankerde bakstenen gevels afgewerkt met een gepleisterde fries. Oorspronkelijk rechthoekige vensters met houten lateien, in een witgeschilderde omlijsting, thans grotendeels aangepast.

Interieur met bewaarde laat 18de –eeuwse schouw met stucdecoratie en plafond met omlopende hollijst.

Ten oosten, aan de straat palende recente schuur en stallen.

  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 11.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44549 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.