erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID: 44559   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44559

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Alleenstaande dorpswoning op de hoek met de Hanenstraat op het kruispunt vanouds genaamd "d' Hoge Linde" met de vierschaar of rechtbank van de heerlijkheid, nu met nieuwe Linde. Woning van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, in zijn huidige vorm volgens het kadasterarchief van 1850, ontstaan uit twee huisjes, in het bezit van de kerkfabriek. Later hoveniersbedrijf van de familie De Maerschalck. Verankerde, witgeschilderde met schijnvoegen gecementeerde voorgevel op een grijsgeschilderde plint geritmeerd door licht getoogde vensters met bewaarde luiken; nieuw T-vormige ramen. Aflijnende getrapte daklijst. Eveneens gecementeerde en geschilderde achtergevel met steekboogdeur in de tweede en opkamervenstertje in de derde travee. Bakstenen zijgevels met rondboogvormig zolderluik.

  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nummer 28.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2000


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44559 (Geraadpleegd op 01-10-2020)