erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
44561
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44561
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van de voorheen eraan palende brouwerij V. en J. Van den Bossche, opgericht in de ouderlijke boerderij in 1886 door Victor Van den Bossche. Huidig woonhuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1912.
Art-nouveau getint burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pseudo-mansardedak met nieuwe dakvensters, opgetrokken uit baksteen op een arduinen plint. Dubbelhuis met gemarkeerd deurrisaliet met bekronend dakvenster met versoberde afwerking. Behouden overstekende houten kroonlijst op uitgewerkte consoles. Rechthoekige deur met bovenlicht in natuurstenen omlijsting met hoekblokken en gebogen waterlijst met sluitstuk; boogveld beschilderd met bloemmotieven. Gekoppelde benedenvensters onder één gestreepte booglijst en waterlijst eindigend op voluutjes, onderbroken door een bakstenen pilaster, verrrijkt met een beschilderde nis met irismotief en geschiderde bloemmotieven in het boogveld; hardstenen dorpels en lateien. Bovenvensters op doorgetrokken dorpels op decoratieve panelen van witte baksteen en gestreepte ontlastingsboogjes. Rechter zijgevel boven de aanleunende garage onder leien zadeldak gecementeerd.

  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 6.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2000


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44561 (Geraadpleegd op 12-05-2021)