Teksten van Hôtel du Grand Miroir

Hôtel du Grand Miroir ()

Hotel in neoclassicistisch stijl gebouwd in opdracht van de dames Lawton en Boomaars, naar een ontwerp door Winders Frères uit 1882, nog verhoogd met een bijkomende verdieping in 1883. Het aannemersbedrijf was onder deze naam in Antwerpen actief van 1879 tot 1889, en werd van 1890 tot omstreeks 1908 voortgezet door Alexis Winders. Het oude “Hotel du Grand Miroir” dat zich al eerder op dit perceel bevond, werd voor de nieuwbouw gesloopt.

Gebouw van acht traveeën, oorspronkelijk met een souterrain en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Bij de L-vormige voorbouw sluit zijde binnenplaats een langgerekte dwarsvleugel aan, van vijftien traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, gemarkeerd door het inkomrisaliet in de twee linker traveeën. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, is de opstand opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters, geaccentueerd door waterlijsten op doorgetrokken imposten op de eerste twee verdiepingen, en onderdorpels op de eerste en bovenste verdieping, de laatste met gietijzeren parapetten. De begane grond vormde eenzelfde register van rechthoekige vensters met waterlijsten, imposten en onderdorpels boven het souterrain, in de tweede travee onderbroken door de rechthoekige koetspoort. Een klassiek hoofdgestel met een gebroken architraaf en een gekorniste, houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. De pui is volledig verbouwd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1882#1467 en 1883#477.
  • DERYCKE I. 1994: De glans van een pand. de herberg 'De Spiegel', Oude Koornmarkt 58 en zijn achterhuizen de 'Cleynen Spiegel', de 'Witten Engel' en de 'Groenen Hoet', Pelgrimstraat 23-27, tijdens het ancien régime, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1994.3-4, 1-63.

Auteurs:  Braeken, Jo

Eenvoudig neoclassicistisch breedhuis van acht traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (roofing) met bouwaanvragen van 1882 en 1883, Laatstgenoemde voor toevoeging van de vierde bouwlaag; door de gebroeders Winders, aannemers.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met licht vooruitspringende eerste en tweede travee Horizontale geleding door middel van onderling verbonden lekdrempels en door kordons. Rechthoekige bovenvensters in platte, deels geriemde omlijsting met oren op tweede en derde bouwlaag; leuningen op de vierde verdieping. Eenvoudige kroonlijst op klossen en tandlijst.

Verbouwde begane grond met parement van gekleurde baksteen (20ste eeuw).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek