erfgoedobject

Rijkswachtkazerne

bouwkundig element
ID
44571
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44571

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige rijkswachtkazerne. Ensemble van oorspronkelijk vijf woningen voor rijkswachtfamilies, opgericht in 1913 op initiatief van landmeter Alfons Van Belle (zie gedenksteen met opschrift: "Alf. Van Belle-De Bie / 1913", voorheen links in hekpijler) als reactie op het Koninklijk Besluit van 1911 waarbij in Buggenhout een afzonderlijke rijkswachtbrigade werd voorzien. Geopend op 19 mei 1914. Ontruimd op 1 mei 1978 en in 1983 herbestemd als bejaardenflats.

Gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met kleurrijke voorgevel van oranjerode baksteen op een hoge natuurstenen sokkel in bossage en geritmeerd door gelijkaardige lisenen. Spaarvelden met steekboogvormige benedenvensters in gele bakstenen omlijsting, op arduinen dorpels en arduinen hoek- en sluitstenen; gekoppelde bovenvensters in een gelijkaardige omlijsting. Borstweringen verrijkt met arduinen panelen met opschrift: "Nationale Gendarmerie" en "gendarmerie Nationale" en omlijste tegelfriezen met in de middentravee een cartouche met de naam "Rijkswacht" tussen twee leeuwen in geglazuurde tegels. Nieuw bruin schrijnwerk. Oorspronkelijke ingangen achteraan in haakse aanbouwen; nu verbouwd en voorzien van terrassen.

  • SERVAES P. 1998: Erfgoed, Heemkring Ter Palen Buggenhout, 105.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Herbestemming tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Volkswelzijn.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijkswachtkazerne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44571 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.