Schaliënhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schaliënhuis

Beschrijving

Zogenaamd "Schaliënhuis", ingeplant op de hoek met de Schoolstraat. Volgens literatuur gebouwd in 1773 in opdracht van Jan Baptist Claessens, griffier van de heerlijkheid Buggenhout-Grimbergen en volgens overlevering naar ontwerp van bouwmeester Judocus Sibens (Nieuwenrode), die in 1776 de plannen voor de pastorie leverde. Later woning van verschillende gemeentesecretarissen die er kamers verhuurden aan het gemeentebestuur voor vergaderingen en de administratie. In de 19de eeuw dokterswoning, van 1878 tot 1900 gebruikt als externaat van de zusters van Sint-Vincentius van het nabij gelegen klooster in de Kloosterstraat. Na de Eerste Wereldoorlog onder meer beenhouwerij en herberg. In 1970 grondig gerenoveerd en benedenverdieping aangepast met galerij en winkelramen.

Woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder aangepast breed zadeldak. Heden gecementeerde geschilderde voorgevel gemarkeerd door geblokte pilasters ter aflijning van het drie traveeën brede middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton met oeil-de-boeuf; gelijkaardige hoekpilasters. Verbouwde benedenverdieping en nieuwe deuromlijsting. Behouden rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting; nieuw schrijnwerk.

• SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 8.

Auteurs: Bogaert, Chris