erfgoedobject

Schaliënhuis

bouwkundig element
ID: 44575   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44575

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schaliënhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Schaliënhuis", ingeplant op de hoek met de Schoolstraat. Volgens literatuur gebouwd in 1773 in opdracht van Jan Baptist Claessens, griffier van de heerlijkheid Buggenhout-Grimbergen en volgens overlevering naar ontwerp van bouwmeester Judocus Sibens (Nieuwenrode), die in 1776 de plannen voor de pastorie leverde. Later woning van verschillende gemeentesecretarissen die er kamers verhuurden aan het gemeentebestuur voor vergaderingen en de administratie. In de 19de eeuw dokterswoning, van 1878 tot 1900 gebruikt als externaat van de zusters van Sint-Vincentius van het nabij gelegen klooster in de Kloosterstraat. Na de Eerste Wereldoorlog onder meer beenhouwerij en herberg. In 1970 grondig gerenoveerd en benedenverdieping aangepast met galerij en winkelramen.

Woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder aangepast breed zadeldak. Heden gecementeerde geschilderde voorgevel gemarkeerd door geblokte pilasters ter aflijning van het drie traveeën brede middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton met oeil-de-boeuf; gelijkaardige hoekpilasters. Verbouwde benedenverdieping en nieuwe deuromlijsting. Behouden rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting; nieuw schrijnwerk.

  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 8.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2000


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schaliënhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44575 (Geraadpleegd op 22-01-2021)