erfgoedobject

Begraafplaats

bouwkundig element
ID
44578
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44578

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gemeentelijke begraafplaats, ter vervanging van het kerkhof rond de kerk, ingezegend door Monseigneur Delebecque op 29 augustus 1859, in gebruik genomen in mei 1860 en vergroot in 1950. In 1873 aan de straat voorzien van het ijzeren hek en de arduinen pijlers van circa 1783 die tot dan het kerkhof rond de parochiekerk aan de Kerkstraat afsloten.

Centraal toegangshek aan vierkante gemetste pijlers met verdiepte panelen, arduinen dekplaat en bekroning met vuurpotten. Links en rechts ijzeren hekken tussen gietijzeren zuilen op arduinen voet en arduinen hoekpijlers met spiegels versierd met typische funeraire symbolen, een doodshoofd boven gekruiste beenderen en bekronende arduinen vuurpotten. Aansluitend bakstenen ommuring.

Begraafplaats met centrale as tot aan het "hofken" met centraal ingeplant arduinen kerhofkruis vervaardigd door Leo Van Assche uit Dendermonde. Het "hofken" rondom het kruis is voorzien voor bijzondere graftekens, onder meer de grafkelder van de familie Bosteels, brouwers en burgemeesters van de gemeente, aangevraagd in 1877 reeds. De overige graftekens werden in rijen van zes meter aangelegd

  • BOEYKENS G., Bijdrage tot de geschiedenis van Buggenhout, Buggenhout, 1970, p. 64.
  • S.N., Kijk op ons dorp van toen, Heemkring "Ter Palen" vzw, Buggenhout, Jaarboek 1991, p. 163.
  • VAN DE VELDE G., Weldra opgeruimd monument? , in Heemkring Buggenhout vzw Ter Palen, XXII, 2, 1998, p. 75-80.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44578 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.