Teksten van Diephuis met 18de-eeuwse lijstgevel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4458

Diephuis met 18de-eeuwse lijstgevel ()

In kern traditioneel diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, met een lijstgevel uit het midden van de 18de eeuw. J. Caers liet in 1920 de winkelpui en in 1925 de erker aanbrengen door de aannemer Jules Daems.

Pand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De gedecapeerde lijstgevel heeft een parement uit zandsteen, met gebruik van blauwe hardsteen voor de vensteromlijstingen, lekdrempels, daklijst en dakkapel. Van de midden-18de-eeuwse opstand, opgebouwd uit registers van gekoppelde steekboogvensters in geprofileerde omlijstingen op doorgetrokken lekdrempels, zijn enkel de tweede verdieping met ijzeren parapetten, het hoofdgestel en de dakkapel intact bewaard. De begane grond, waarvan de vroegere opstand niet gekend is, werd al in 1869 verbouwd tot winkelpui. Door het toevoegen van de driezijdige erker uit gewapend beton, bleven op de eerste verdieping slechts de vensteromlijstingen van de zijtraveeën fragmentair bewaard. Een gelede architraaf, een geprofileerde daklijst en een houten kroonlijst vormen de gevelbeëindiging. De getoogde dakkapel met een geprofileerd kwarthol beloop, is gevat tussen vleugelstukken met oren, waarop een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Markante, houten winkelpui vanaf een plint uit graniet, met een afgeronde vitrine, zijportaal, pilasters, glas-in-lood-bovenlicht, en rolluikkast tussen diamantkopconsoles. Achtergevel: bepleisterde tuitgevel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1920#9205, 1925#20741, 1869#106; foto FOTO-OF#6789.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Diephuis met 18de-eeuwse lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203882 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met dakkapel tussen vleugelstukken en onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met 18de-eeuwse kern, echter met 19de-eeuwse verbouwingen: houten winkelpui en driekantige loggia op hoofdverdieping.

Gekoppelde, licht getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijsting op doorgetrokken lekdrempels (18de eeuw), voorzien van ijzeren leuningen in de 19de eeuw. Eenvoudige houten kroonlijst.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Diephuis met 18de-eeuwse lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4458 (geraadpleegd op ).