erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 44582   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44582

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren, art deco hekwerk tussen bakstenen pijlers, op bakstenen voet met arduinen dekplaat, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1878 op de plaats van een vroeger huis van 1840, in 1893 achteraan uitgebreid door de toenmalige eigenaar G. Van Belle.

Schuin ingeplante woning met dubbelhuisopstand, vier travee├źn en twee bouwalgen onder afgewolfd dak en links aansluitende garage, eveneens onder afgewolfd dak en dakvenster onder driehoekig fronton. Gecementeerde en geschilderde voorgevel, horizontaal gemarkeerd door een puilijst, kordonlijst ter hoogte van de dorpels van de bovenvensters en een geprofileerde lijst onder de houten kroonlijst. Rechthoekige vensters en deur met typische afgeronde bovenhoeken in een geprofileerde, thans bruingeschilderde hardstenen omlijsting op neuten. Garagepoort met afgeronde hoeken in de linker aanbouw. Bakstenen achtergevel en haakse aanbouw onder zadeldak achter de garage.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2000


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44582 (Geraadpleegd op 27-09-2020)