• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Woning van de voormalige stoommaalderij Meert, opgericht in 1902 door Adolf Meert bij de hoeve en kippenkwekerij die hij eind 19de eeuw gekocht had. In 1927 liet hij het nog bestaande burgerhuis op het binnenerf optrekken. De maalderij werd stopgezet in 1974. De bewaarde stoommachine was gesigneerd: "Société Anonyme des Ateliers de Construction H. Bollinckx, Bruxelles", de stoomketel "Jean Mecoen, Petit Dock, 19 Gand 03". De aan de straat palende, twee bouwlagen hoge bakstenen gebouwen met dominerende ronde schoorsteen werden in circa 1984 gesloopt, nu parking.

Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pseudomansardedak met leien en dakvensters, opgetrokken uit baksteen op een plint van hardsteenplaten, gemarkeerd door spaarvelden en een deurrisaliet met bekronende erker in de tweede travee. Getoogde muuropeningen met sluitsteen en arduinen dorpels; nieuw schrijnwerk. Spiegels met guirlandes onder de houten kroon- en tandlijst op consooltjes. Rechts aanleunende travee onder afzonderlijk pseudomansardedak met dakvenster. Smalle deur en venster met roedeverdeling onder één latei.

• SERVAES P., De "Maalderij Meert", in Heemkring Buggenhout vzw Ter Palen, XIII, nummer 3, 1989, p. 103-119.
  • SERVAES P., Erfgoed, in Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 65.

Auteurs: Bogaert, Chris